Deň otcov

Základná škola s materskou školou
Pionierska 2 Brezno
Prejsť na obsah

Deň otcov

Základná škola s materskou školou Pionierska 2, Brezno
Uverejnený v Základná škola · Piatok 16 Jun 2023
Každý vie, kedy je Deň matiek a Deň detí. Jemne v úzadí je však Deň otcov, ktorý takisto stojí za pozornosť. Otcovia sú predsa nemenej dôležití ako matky. V kalendári tento rok pripadol na 18. júna 2023.
Otec hrdina
Tradícia Dňa otcov začala v roku 1910 v Spojených štátoch amerických. Tento sviatok vznikol v štáte Washington, konkrétne v meste Spokane a v súčasnosti sa oslavuje takmer v každom kúte sveta.
Založila ho Sonora Smart Dodd, ktorej cieľom bolo uctiť si nielen svojho otca, ale aj všetky ostatné hlavy rodiny.
Jej otcom bol veterán William Jackson Smart, ktorý bojoval v americkej občianskej vojne. Ovdovel a musel svojpomocne vychovávať šesť detí. Pre Sonoru bol jej otec vždy hrdinom a keď prišla na to, že sa oslavuje Deň matiek, uvedomila si, že by bolo vhodné, keby podobnú slávnosť mali aj otcovia.
Prvý Deň otcov, ešte neoficiálny, sa oslavoval 19. júna 1910, keď mala Sonora Smart Dodd narodeniny. Popularita a povedomie o tejto myšlienke narastali, tretia júnová nedeľa sa pomaly, ale isto stávala Dňom otcov. Oficiálne tento sviatok vyhlásil v roku 1966 americký prezident Lyndon Johnson.
Tušil si však, že myšlienkou je oslavovať nielen biologických otcov, ale aj ľudí, ktorí spĺňajú otcovskú funkciu a sú vzormi či hrdinami?
Potešiť otca niečím hmotným alebo nehmotným je naozaj pekné a milé. Niet pochýb o tom, že uctiť si Deň otcov aj týmto spôsobom je vhodné. Na druhej strane, to najlepšie a najväčšie, čo môžeš pre svojho otca urobiť, je venovať mu svoj čas, náklonnosť a energiu. Takéto okamihy sú na nezaplatenie  a nikto ti ich nevezme.
My sme tiež nezabudli na našich drahých ocinov a urobili sme im na angličtine milé pozdravy 



Návrat na obsah