Napísali o nás - archív roky 2009-2017 - Základná škola s materskou školou Pionierska 2, Brezno

Základná škola s materskou školou
Pionierska 2 Brezno
Prejsť na obsah
Koniec školského roka na Pionierskej 2 bol emotívny.

V piatok 30. júna sa zatvorili brány základných aj stredných škôl. Žiaci sa na dva mesiace rozlúčili so školskými povinnosťami, na Pionierskej 2 v Brezne aj so svojím obľúbeným riaditeľom Vladimírom Kubínom, ktorý odišiel na zaslúžený odpočinok.

Žiaci a študenti si za celoročné úsilie prevzali odmenu v podobe ohodnotenia ich študijných výsledkov. Pre niektorých vysvedčenie bolo potešením a motiváciou do ďalšieho štúdia, pre iných zasa výkričníkom, že treba pridať. Pre všetkých rovnako však začali vytúžené letné prázdniny a v laviciach sa opäť stretnú v pondelok 4. septembra.
Kolektívom breznianskych základných škôl za úspešné zvládnutie školského roka, ktorý bol ďalšou významnou etapou v ich živote, ďakuje aj primátor Tomáš Ábel. „Učiteľom za to, že odovzdávali múdrosť a svoje skúsenosti nielen v rámci výučby, ale aj pri mnohých mimoškolských aktivitách. Poďakovanie patrí tiež rodičom, ktorí svoje deti motivujú k vzdelávaniu a trpezlivo im pomáhajú pri plnení každodenných povinností. Žiakom prajem pekné prázdniny, ktoré verím, budú pre každého obdobím oddychu, príjemných zážitkov a naberania síl do nového školského roka."

Vladimír Kubín praje svojej škole, aby stále prekvitala. Posledný deň školského roka za prítomnosti vedenia mesta, rodičov a príbuzných najmä mladších žiakov bol tento raz veľmi emotívny v Základnej škole na Pionierskej 2 v Brezne, kde sa rozlúčili so svojím dlhoročným riaditeľom, ktorý odišiel na zaslúžený dôchodok. Vladimír Kubín zanechal výraznú pečať h-dosti menu tejto školy a ako ho poznala väčšina ľudí, vždy bol prívetivý a ústretový. Vo funkcii pôsobil 20 rokov a podľa jeho slov pre týždenník MY Horehronie, časy to boli nádherné. „Boli sme výborný kolektív, vždy sme sa vedeli dohodnúť či vzáiomne podporiť. Ďakujem celému kolektívu pedagogických aj nepedagogických pracovníkov za to, že ma podporovali v práci a ja som sa mohol na nich vždy spoľahnúť. Som na nich hrdý. Základnej škole prajem, aby mala viac a viac žiakov, aby sa jej darilo a naďalej prekvitala," dodal Vladimír Kubín.

Riaditeľovi za dlhoročnú prácu poďakoval aj primátor. Dôstojnosť slávnostnej chvíle na školskom dvore umocnila hymna, rozlúčkové slová odchádzajúcich deviatakov, pozdrav prváčikov vo folklórnom duchu, spev Emky Muriňákovej s flautovým sprievodom Leonky Jančovej ako aj dojímavý príhovor Vladimíra kubína či primátora Tomáša Abela, ktorý sa riaditeľovi poďakoval za všetky dni, kedy uprednostnil záujmy žiakov či školy pred svojím vlastným voľným časom a pohodlím, jednoducho za všetky tie drobnosti, ktoré sa možno môžu zdať bežné, no ovplyvnili životy a zmýšľanie stoviek mladých ľudí. „Dve desaťročia v pozícii riaditeľa dokonale skĺbil vlastnosti pedagóga a schopnosti manažéra. Som si istý, že navždy ostane zapísaný v srdciach žiakov i kolegov a rovnako nezmazateľná bude aj jeho stopa v histórii tejto školy. Do novej kapitoly života mu prajem veľa zdravia, šťastia, radosti a úspechov vo všetkých dôležitých sférach. Mesto je úprimne hrdé na to, že na čele našej školy mohol stáť takýto výnimočný človek," povedal primátor.

Žiaci a učitelia sa rozlúčili s piesňou a so slzami v očiach. Záver školského roka ukončili symbolickým spoločným posledným zvonením prváčky, deviataka a riaditeľa, s ktorým sa kolektív žiakov a učiteľov so slzami v očiach rozlúčil piesňou s textom na nápev piesne Ľadového kráľovstva:

Tak, ako prvé kvietky vystrčia
hlávku n alúke,
tak hľadám slová, hľadám vety
a nemám správne po ruke...
Kratučké slová rozpovie,
čo v srdciach je, a to slovo je
veľké ĎAKUJEM.

Ďakujem znie dnes za všetkých
nášmu pánu riaditeľovi,
ktorý svoj život škole dal,
všetkých rád mal.
Fyziku, svet práce v škole
učeval,    techniku    ukázal,
z práce radosť mal.
Správaním svojím nám príklad
dal ako s ľudskosťou všetko prekonal.

Je zvláštne ako čas plynie,
ked zastaviť sa máš,
s prácou rozlúčiť sa
a život užívať.

V dôchodku
možno spomínať na staré mladé časy,
keď s náukou v škole
stretli sa prvýkrát.
Do školy vstúpil si,
učiť začal si, láskavý aj
prísny musel si byť...
Ďakujeme za vedenie našej školy!

Teraz však ešte chceme prianie
zaželať: zdravie, šťastie, lásku
v živote stále mať,
na kolegov a žiakov len v dobrom spomínať
a celý život si už iba užívať!

Monika Dolňanová, MY Horehronie, 3.7.2017
Víťazi Školského pohára SFZ 2016/17 v Lubline

Jedno je isté – našim reprezentačným tímom nosia šťastie. Víťazi najväčšieho turnaja žiakov na Slovensku s názvom Školský pohár SFZ získavajú každoročne okrem finančnej odmeny a trofeje aj zájazd na atraktívny zápas slovenskej futbalovej reprezentácie v zahraničí. Prvýkrát vycestovali víťazné tímy chlapcov a dievčat podporiť naše mužstvo do Zenice a Slovensko šokovalo domácu Bosnu a Hercegovinu na čele s Džekom víťazstvom 1:0. „Školáci“ priniesli šťastie našim aj v Macedónsku pri výhre 2:0 a včera, do tretice, videli veľké víťazstvo tímu Hapala pri vstupe do turnaja ME do 21 rokov proti Poľsku.
"Naša púť začala v Brezne a cez Spišskú Novu Ves sme si to včera v dopoludňajších hodinách namierili priamo do Lublinu. Pricestovali sme okolo 15:00, v meste sme sa stretli s bývalým slovenským futbalovým reprezentantom Róbertom Ježom a prostredníctvom televízie sme poslali pozdrav našim futbalistom. Potom nasledoval už len presun na štadión a tam fantastický zápas našich sokolíkov,“ komentoval priebeh zájazdu grassroots manažér SFZ Vladimír Lupták.

Podľa jeho slov emocionálny zážitok žiakov umocnilo najmä choreo v sektore Oficiálneho fanklubu slovenskej futbalovej reprezntácie. V rovnakom duchu sa vyjadril aj učiteľ športovej prípravy na ZŠ Z. Nejedlého v Spišskej Novej Vsi Ján Prokopič. „Zápas to bol úžasný. Pre deti je to neskutočný zážitok vidieť niečo také na vlastné oči.“

Jeho kolega Martin Rídzoň, učiteľ telesnej výchovy a biológie zo ZŠ na Pionierskej ul. 2 v Brezne, zdupľoval: „Deti si zápas a celý zájazd užili na plné pecky. Najmä úvod s vlajkami a hymnou bol mimoriadne pekný a emocionálne silný. A ako sa dievčatá dopracovali k víťazstvu na celoslovenskom turnaji? Viete, to sa stane raz za dlhé roky. Keď sa stretne tá správna partia dievčat. A to sa aj stalo.“

U víťaza v kategórii chlapcov sme sondovali, či medzi nimi vyrastá nejaký nový Hamšík. „Myslím si, že minimálne dvaja-traja by to mohli vo futbale niekam dotiahnuť,“ odpovedal Ján Prokopič.

Po stretnutí s hráčmi slovenskej 21-ky a ich tréningu v tréningovom centre Mosir v Lubline, nastúpili chlapci a dievčatá do autobusu a vydali sa na cestu domov na Slovensko. Náš tím vyhral včera v otváracom zápase záverečného turnaja ME do 21 rokov nad Poľskom 2:1 a oni boli pri tom. Verme, že to pre nich bola tá najkrajšia bodka za ich triumfom v Školskom pohári 2015/16.

www.futbalsfz.sk, 17.6.2017
Reportáž TV Poprad - celoštátne kolo malý futbal mladších žiačok ZŠ - Školský pohár SFZ

Rusko - turecké partnerstvo so ZŠ s MŠ Pionierska 2 Brezno

Ako koordinátorky programu Erasmus+ v ZŠ s MŠ Pionierska 2 Brezno sme minulý rok odporučili pedagógom zúčastniť sa zahraničných mobilít súvisiacich s cieľmi prebiehajúceho projektu 2016 - Používajme cudzí jazyk aktívne.
Jedna z účastníčok Mgr.  Erika Belková absolvovala mobilitu v Nemecku, zameranú na vytváranie zahraničných partnerstiev medzi žiakmi i pedagógmi škôl z rôznych krajín. Priateľské kontakty, ktoré účastníčka vzdelávania Erasmus+ nadviazala s tureckými a ruskými pedagógmi, otvorili našej základnej škole bránu do týchto dvoch krajín.

Istotu o spolupráci medzi týmito krajinami nadobudla naša trojčlenná výprava po návšteve ZŠ MID Moskva v Rusku, kde sme sa stretli aj s pedagógmi zo ZŠ Cahit z Turecka. Spoločný bohatý program, návšteva hodín a poobedné voľnočasové aktivity nás presvedčili o správnom a bezpečnom fungovaní oboch škôl. Aj keď sa jedná o krajiny, v ktorých angličtina a nemčina nie je materinským jazykom, považujeme túto spoluprácu za výzvu pre učiteľov i žiakov našej školy. Komunikácia v týchto jazykoch môže prebiehať medzi študentmi i učiteľmi týchto troch škôl bez problémov, o čom sme sa presvedčili v praxi, počas návštevy ruskej školy.
Pre žiakov je to nielen výborná skúsenosť, ale najmä možnosť ako odbúrať jazykovú bariéru v cudzom ja zyku (čo sme videli u tureckých a ruských študentov). Tešíme sa na spoluprácu s týmito partnerskými školami a výmenné pobyty so žiakmi, čo bolo jedným z našich cieľov už pri podávaní žiadosti o získanie grantu. Sme radi, že cieľ sa pomaly začína napĺňať.

PaedDr. Martina Tóthová, Mgr. Marianna Kramlová, MY Horehronie, 9.5.2017

Do akcie Za krajšie Brezno sa zapojili aj žiaci z Pionierskej 2

Do akcie Za krajšie Brezno sa v piatok 31. marca zapojila aj Základná škola Pionierska 2.

Rozhodli sme sa so žiakmi vyčistiť okolie spadajúce do katastra mesta. Nie som typ, ktorý sa prezentuje na sociálnej sieti, ale tieto deti a naša Zem si zaslúži ukázať, čo sa deje. Vybrali sme si lokalitu Vagnárska dolina, ktorá začína približne v polovici stúpania na Pohanské od Halán. Je pre mňa nepochopiteľné a bolestivé, že väčšina neporiadku pochádzala zrejme od ľudí, ktorí sa vybrali do prírody za oddychom a sami ju znečisťujú. Nech si skúsia predstaviť, že odpad, ktorý oni vyhodia, by sa nachádzal v okolí luxusných penziónikov v tzv. rezortoch.

V brehu pod hlavnou cestou a aj priamo na odbočke do doliny pri smerovej tabuli sme našli celé vrecia s rôznorodým odpadom. Plienky, textil, iné hygienické potreby, staré koberce, fľaše, plechovky, nafukovačky. Takisto množstvo obalov od jedla, nápojov a vreckoviek, ktoré tam zanechávajú oddychujúci alebo potrebu vykonávajúci pocestní. Pár metrov od odbočky sú odstavné miesta pre autá, ktoré často využívajú ľudia na rôzne „zbližovacie" aktivity, tak sa deti stretli aj s obalmi a s použitými ochrannými pomôckami, spodnou bielizňou, ale dokonca aj s injekčnými striekačkami. Ďalej tam boli pneumatiky, puklice áut a nekonečné hadice, zrejme bývalé káble, z ktorých kovové časti už niekto ukradol a izolačný obal tam vyhodil. Z potoka chlapci vytiahli keramickú záchodovú misu...

Môžeme čakať na zázrak, že sa ľudia spamätajú a prestanú znečisťovať životné prostredie. Ale je potrebné vzťah k prírode budovať u detí od malička, aby ich odhadzovať smeti len tak na zem ani nenapadlo. Namiesto výroby plagátov, prezentácií či prednášok na tému Deň Zeme ísť priamo do terénu a rozprávať sa o tom popri praktickej činnosti. Je to ako keď rozprávame deťom o hladujúcich deťoch v Afrike a v jedálni sa čudujeme, že zas nezjedli obed. Museli by zažiť pár dní v nedostatku, vtedy by si uvedomili, čo je to byť hladný, smädný. Na záver chcem veľmi vyzdvihnúť prácu Technických služieb Brezno nielen v tento upratovací deň, ale aj celkovo, kedže sledujem, čo sa v Brezne deje a teší ma, že počet smetných košov v uliciach sa zvýšil. Aj týmto jednoduchým krokom mesto ukazuje, že mu na čistote záleží. Keď sme sa autobusom z Vagnára vracali o pol druhej domov, odpad už bol odvezený, pretože promptne zareagovali na môj telefonát. Tešíme sa na ďalšie najmä praktické výzvy pre ľudí, školy. Na spoločnej fotografii chýbajú žiaci S. Šimkovič a R. Kokavec, pretože do poslednej chvíle zbierali odpad, chcela by som ich menovite pochváliť. K výzve sa pripojili aj triedy 1. stupňa, ktoré upratali okolie našej školy, 6. A a 7. A trieda, ktoré so svojimi triednymi učiteľkami vyzbierali odpadky na Murínovom chodníku pri nemocnici a na trase k Máľuske.

Všetkých nás predovšetkým šokovalo množstvo odpadu, ktoré sme vyzbierali v priebehu pár hodín. Je krásne ísť do prírody, ale treba sa aj vždy obzrieť, čo za sebou ako turista nechávam.

Mgr. Martina Boľfová, MY Horehronie, 18.4.2017

Einsteinov deň v ZŠ s MŠ Pionierska 2

Výročie narodenia fyzika Alberta Einsteina si učitelia a žiaci ZŠ s MŠ Pi-onierska 2 každoročne pripo-mínajú zaujímavým podujatím, na ktorom učitelia fyziky umožnia svojim žiakom nahliadnuť do zákutí tohto vedeckého odboru. Už druhý rok sa k nim pripojili aj „chemikárky", ktoré pripravili program aj pre žiakov 1. až 3. ročníka. Po minuloročnej Čarovnej farebnej chémii ich tento rok čakalo dopoludnie s chémiou s témou Nie je plyn ako plyn.

Cieľom bolo prezentovať zaujímavé pokusy s plynmi a pútavou formou nalákať deti na nie veľmi obľúbený predmet v základných školách chémiu. Žiaci mali možnosť vidieť horenie etanolu, zapáliť propán-butánovú penu, dokonca na vlastné uši zažiť minivýbuch benzínu. Pripravili Sloniu zubnú pastu a kyslíkový oblak. Sami sa zahrali na hasičov a mali možnosť vidieť, čo dokáže oxid uhličitý s plameňom.

Pre starších žiakov boli zase určené pokusy z fyziky, na ktorých mohli zistiť ako si vyrobiť reproduktory z plastových pohárikov, ako oklamať gravitáciu pomocou magnetov, čo spôsobuje tlak vzduchu, prečo nevytečie voda z fľaše, hoci je v nej diera, že vlastným očiam nemôžeme úplne veriť (optické klamy), ako sa s nami zahráva statická elektrina, čo zapríčiňuje hustota kvapalín a mnohé iné zaujímavosti zo sveta okolo nás. Podľa usmiatych tvárí a naširoko otvorených detských očiek sme vycítili, že čas a energia venovaná príprave tomuto pútavému podujatiu, neboli zbytočné. Dúfame, že chémia a fyzika už naďalej nebude pre našich žiakov strašiakom a veríme, že sa nám podarí vychovať budúcich Einsteinov. Videopre-zentáciu a fotogalériu z uskutočnenej akcie si môžete pozrieť na stránke školy.

Mgr. Magda Rusková, ZŠ s MŠ Pionierska 2, MY Horehronie, 4.4.2017

Mesto sa poďakovalo učiteľom za ich poslanie a trpezlivú prácu s deťmi

Utorok 28. marca je venovaný Dňu učiteľov, spomienke na narodenie Jana Amosa Komenského. Tento sviatok si pripomenulo aj mesto Brezno, ktoré poďakovalo pedagógom za ich poslanie, trpezlivosť, obetavosť a prácu, ktorú robia s radosťou. Popoludnie bolo spojené s ocenením aktívnych a tvorivých pedagógov.

Brezniansky deň učiteľov
V utorok 28. marca sa v mestskom dome kultúry uskutočnil Brezniansky deň učiteľov za účasti zamestnancov škôl a školských zariadení v zriad'ovateľskej pôsobnosti mesta, ktorého súčasťou bolo aj predstavenie Radovan III. v podaní študentov Akadémie umení Banská Bystrica.
Všetkým pedagogickým pracovníkom sa za ich poslanie, trpezlivú a obetavú prácu s deťmi poďakoval primátor Tomáš Ábel. Poprial im veľa tvorivých nápadov, spoznávania chtivých žiakov a v neposlednom rade životného optmizmu. Počas slávnostného večera pod moderátorskou taktovkou Veroniky Cerovskej zároveň ocenil učiteľov, ktorí svojou činnosťou a prístupom robia zo svojich škôl výnimočné vzdelávacie inštitúcie.
Skôr, ako ocenených privítali na pódiu, primátor špeciálne poďakoval riaditeľom breznianskych základných škôl, ktorí majú neľahkú úlohu. Popri pedagogických schopnostiach musia byť po celý čas aj schopnými manažérmi, motivátormi, ekonómami a niekedy možno tak trošku aj kúzelníkmi. Takisto nezabudli ani na riaditeľky školských zariadení, ktoré sa zaoberajú mimoškolskou činnosťou detí, rozvíjajú ich kreativitu a talent.

Ocenenie si prevzalo sedem pedagógov
Za výnimočnú aktivitu a tvoriosť pri vzdelávaní svojich žiaov, na základe návrhu riadieľov jednotlivých škôl ocenerie za ZŠ s MŠ Pionierska 2 získali: Milena Feješová, Iveta Betková.

Slová vďaky a uznania za učiteľskú prácu vyslovila na pódiu aj predsedníčka komisie pre školstvo pri mestskom zastupiteľstve Eva Skačanová.

Monika Dolňanová, MY Horehronie, 4.4.2017

Vydarená bodka za atletickou sezónou

V sobotu – 11.3. sa konali v bratislavskej hale Elán Halové MSR vo viacbojoch a Halové preteky mládeže. Pre pretekárky AK Mostáreň MŠK Brezno  (v prevažnej miere aj žiačky športových tried ZŠsMŠ Pionierska 2), to bola pomyselná bodka za náročnou halovou sezónou. Mnohokrát sme spomínali, že atléti v Brezne nemajú vhodné podmienky na prípravu ani v počas letnej sezóny a aj halová sezóna je pre nás len akousi kontrolkou všeobecnej trénovanosti. O to cennejšie sú výkony a umiestnenia počas celej halovej sezóny. Že ide náročná  príprava správnym smerom, dokazuje celkový sumár, keď na Majstrovstvách kraja získali mládežníci 7 umiestnení na stupni víťazov (z toho 3 tituly majstra kraja).

V snahe čo najlepšie uspieť na MSR, vycestovala špička pretekárok na Halové MZsAZ, kde Viktória Dunajská suverénnym spôsobom zvíťazila v behu na 800m a Veronika Luptáková obsadila 7.miesto v behu 60m cez prekážky. 11.2. sa začal kolotoč MSR, kde získal Matúš Páleník prvé medailové umiestnenie pre AK, kedy potešil a mnohých odborníkov aj prekvapil skvelým 2. miestom v behu na 1500m , kedy zlepšil svoje osobné maximum o 16 sekúnd! Potešil aj postup do finále Kristíny Zacharovej vo vrhu guľou (7. miesto). Na MSR dorastu (26.2.) sme mali zastúpenie dievčat, ktoré sú vekom stále staršie žiačky. O ich kvalitách svedčí aj fakt, že prešli výkonnostným výberom slovenskej špičky vo vyššej vekovej kategórii. Viktória Forster obsadila v behu na 60m  (8,29) výborné 5. miesto  a tiež Viktória, tentoraz Dunajská sa popasovala so staršími pretekárkami na 800m trati tiež v skvelom umiestnení (5. miesto). Veronika Luptáková (bez špeciálnej prípravy) 19. miestom v behu 60m cez prekážky  potvrdila kvalitnú techniku, no bez možnosti vybehania prekážok cez zimu sme nemohli očakávať lepšie umiestnenie (navyše vo vyššej vekovej kategórii).

Prísľubom bol výkon dievčat v štafete na 4x200m (Forster, Luptáková, Dunajská, Barnáková), ktoré sa zaradili na celkovú 7. priečku . Všetko naznačovalo stúpajúcu výkonnosť pred MSR žiactva (4. marca), kedy si dievčatá mohli zmerať sily so slovenskou špičkou už vo svojej vekovej kategórii.  Prvá veľká radosť vo výprave nastala po finálovom behu žiačok v behu na 60m, kedy sa Viktória Forster po skvelom finiši v osobnom rekorde (8,17) postavila na stupeň víťazov na 2. priečku. A aby jej druhá Viktória (Dunajská) nezávidela, aj ona sa po výbornom taktickom behu na 800m  (2:28,82) postavila na stupeň víťazov na tú istú priečku. Potešilo aj finálové 8. miesto Veroniky Luptákovej v skoku do diaľky, pri ktorej umiestnení v doterajších halových tabuľkách sme nepredpokladali postup do finálovej osmičky. Ale dievčatá vedia zabojovať.

Potvrdili to v štafete na 4x200m, kde boli zaradené do  slabšieho behu, no napriek tomu zabehli 4. najrýchlejší čas a nebyť vinou kolízie s inou pretekárkou, (ktorej štafeta bola diskvalifikovaná) stáli by s najväčšou pravdepodobnosťou aj tu na stupni víťazov, lebo od tretieho miesta ich delilo len 52 stotín sekundy. Záverom úspešnej halovej sezóny boli MSR vo viacbojoch, kde perspektívna Veronika Luptáková obsadila 9. miesto.  Opäť podotýkam,  že niektoré z disciplín absolvovala vzhľadom na neadekvátne podmienky bez špeciálnej prípravy. V rámci Halových pretekov mládeže, ktoré boli obsadené vysokým počtom pretekárov , dievčatá potvrdili, že výkony na MSR neboli náhodné. Viktória Forster zvíťazila v behu na 60m (8,20) a taktiež v behu na 300 m vo svojom kvalitnom osobnom rekorde (44,35). Navyše stupeň víťazov v behu na 300m  doplnila 3. miestom vo svojej doplnkovej disciplíne Viktória Dunajská (46,71).

Čo dodať v závere. Bilancia 7. medailových umiestnení z krajských súťaží, 3. druhé, 1. štvrté , 2. piate, 2. siedme a 1. ôsme poradie v rámci Majstrovstiev Slovenska v mládežníckych kategóriách je prísľubom do budúcnosti. Ak však budú tieto perspektívne talenty nútené odchádzať za lepšími podmienkami na zvyšovanie svojej výkonnosti (ako to po Vlčkovej, Ridzoňovej a vlaňajšom víťazovi športovcovi roka okresu Brezno - Jozefovi Škultétyovi ) čaká v najbližšej dobe aj Veroniku Luptákovú, nemáme šancu udržať tieto talenty vo svojom rodisku.

Atlétom neostáva nič iné, len ďalej sa popasovať s podmienkami ktoré majú a popriať im v prebiehajúcej jarnej príprave zlepšenie počasia a veľa chuti do ďalšej prípravy na letnú pretekársku sezónu, ktorá bude dúfajme, taktiež úspešná, ako táto zimná.

Mgr. Janka Chrenová, MY, ECHO Brezňan, 21.3.2017

Počas jarných prázdnin rozhýbali atléti deti športom

ZŠ s MŠ Pionierska 2 Brezno v spolupráci s AK Mostáreň MŠK Brezno potešila 2.3.2017 mladšie vekové kategórie detí (roč. narodenia 2006 – 2009) súťažami detskej atletiky, pod názvom Bavme deti športom.

Tento  prázdninový deň nezívala telocvičňa ZŠ s MŠ Pionierska 2 prázdnotou. Zišli sa tu pohybu chtivé deti, ktoré si zmerali sily so svojimi rovesníkmi v nenáročných disciplínach detskej atletiky. Súťaže boli realizované nenásilnou hravou formou a deti mali  možnosť zoznámiť s pomôckami pre Detskú atletiku, ktorú zabezpečuje spoločnosť Tesco.  O vyplnenie voľného času medzi súťažami sa postarali atlétky usporiadajúcej školy, ktoré rozšantili neposedné deti pri tanečných kreáciách. Realizátorom a podporovateľom týchto súťaží je SAZ a jednotlivé kluby v okresných mestách. No zrealizovať takúto súťaž by nebolo možné bez podpory ZŠsMŠ Pionierska 2 Brezno.  Veľkou mierou prispelo aj mesto Brezno a COOP Jednota Brezno, ktorým ďakujeme za aktívnu pomoc! Veríme že sa súťaže všetkým pretekárom páčili. Všetci odchádzali s  diplomom so svojimi výkonmi a tričkami Detskej atletiky. Navyše najlepším štrngali na hrudi medaile a potešili aj sladké odmeny.  

Veríme že sa v ďalšom kole, ktoré bude pozostávať z cezpoľného behu a niektorých súťaží detskej atletiky, zídeme aspoň v takomto počte a získame si z radov detí a rodičov, aj z blízkeho okolia,  čoraz viacej priaznivcov.

Víťazom jednotlivých kategórií Kamilke Tóthovej, Alžbetke Cvachovej, Bartekovi Eleganczykovi, Radkovi Drugárovi  a všetkým účastníkom prajeme do budúcnosti veľa športových úspechov a hlavne radosti z pohybu a súťaženia.

Mgr. Janka Chrenová, MY, ECHO Brezňan, 21.3.2017

Prázdninové stretnutie pedagógov ZŠ Pionierska 2 Brezno

Na 3. verejnom stretnutí  Erasmus + 2016 (27. 2. 2016) sa okrem tímu učiteľov zapojených do tohto projektu zúčastnili i ostatní pedagógovia ZŠ. So svojimi skúsenosťami, metódami a postrehmi z vyučovania cudzieho jazyka sa na stretnutí podelili i učitelia angličtiny a nemčiny, ktorí síce neabsolvovali zahraničné mobility v rámci E +, ale svoje vyučovanie pravidelne inovujú prostredníctvom rôznych vzdelávaní na Slovensku. Spestrujú vyučovací proces vyučovania cudzích jazykov, napr. i počas 20- minútových prestávok, počas ktorých organizujú zábavné kvízy týkajúce sa britskej a americkej histórie.

Stretnutie s príjemnou atmosférou prispelo k výmene informácií a vedomostí medzi jednotlivými pedagógmi a zároveň obohatilo kompetencie učiteľov. Rozšírilo obzor používania inovačných metód nielen pri výučbe cudzích jazykov, ale aj v iných vyučovacích predmetoch.
Vyučujúce cudzích jazykov nezaháľajú ani počas školského roka a snažia sa žiakom spestriť vyučovanie anglického, nemeckého a ruského jazyka. Vyučujúce anglického jazyka  tradične organizujú wimbledonový turnaj či obľúbené pečenie palaciniek. Každý mesiac pravidelne inovujú nástenku, ktorá  súvisí so zaujímavými udalosťami a zvykmi v anglicky hovoriacich krajinách (Deň červených makov, Lincoln day, Thanksgiving, Christmas, Easter a pod.) a je prehľadnou pomôckou pri besedách, ktoré vedú so žiakmi počas svojich hodín.

Veľký úspech zaznamenalo  i nacvičené divadelné predstavenie, na motívy známych ruských ľudových rozprávok,  so žiakmi deviateho ročníka v ruskom jazyku, ktoré mali možnosť vidieť žiaci nižších ročníkov.  Pohodovú atmosféru si môžu žiaci s učiteľmi ruského jazyka vychutnať počas tradičného posedenia pri samovare.

Vyučujúci cudzích jazykov (účastníci E+, ako aj vyučujúci, ktorí neabsolvovali zahraničné mobility E+) sa snažia žiakom cudzí jazyk zatraktívniť vhodne zvolenými vyučovacími metódami, využívať  didaktické a rolové hry. Kladú dôraz na komunikatívnu stránku jazyka, pretože cudzí jazyk nie je len ďalším predmetom v rozvrhu hodín, ale hlavne dorozumievacím prostriedkom, ktorý žiaci neskôr využijú vo svojom osobnom i pracovnom živote.  

                                                                                      Účastník E+  Mgr. E Belková
                                                                                      Koordinátor E+  PaedDr. M. Tóthová

Prezentácia projektu ERASMUS plus v ZŠ s MŠ Pionierska 2

    Už v poradí druhý zaujímavý seminár o aktívnom používaní cudzieho jazyka nám ponúkli naši kolegovia, vyučujúci anglického, nemeckého a ruského jazyka zo ZŠ Pionierska 2, v stredu, 1.februára v priestoroch školy.  Seminár, ktorého hlavným cieľom bola prezentácia tvorivých aktivít používaných pri edukácii cudzích jazykov, nás, „nejazykárov“ informoval nielen o samotných didaktických postupoch, tvorivých metódach či najmodernejších dostupných aplikáciách a IKT prostriedkoch, ale dozvedeli sme sa aj o činnosti medzinárodnej vzdelávacej organizácie ERASMUS, ktorá podporuje medzinárodnú mobilitu študentov a pedagógov s cieľom zdokonaľovania sa v cudzom jazyku.

   Naši kolegovia, ktorí sa v rámci tohto projektu zúčastnili v letných mesiacoch vzdelávacích pobytov v Anglicku, na Malte, v Nemecku, v Rusku a v Nórsku, načerpali mnoho podnetov a inšpirácii ako skvalitniť, zmodernizovať a hlavne čo najviac zatraktívniť štúdium cudzích jazykov pre našich žiakov. Sme veľmi radi, že nás so svojimi aktivitami oboznamujú a zároveň taktiež inšpirujú k tvorivej pedagogickej práci aj na ostatných vyučovacích predmetoch. Okrem poďakovania chceme našim kolegom – jazykárom, vyjadriť podporu a zaželať veľa odhodlania a entuziazmu, ktorý nech prekoná všetky prekážky v nie príliš spoločnosťou docenenom učiteľskom povolaní. Tešíme sa na ďalšie zaujímavé semináre a vyučovacie hodiny, na ktoré sú srdečne pozvaní i kolegovia z iných škôl.

Za zúčastnených pedagógov Mgr. Kristína Gondová, MY,  6.2.2017
Tradičné jesenné literárne exkurzie na Pionierskej 2 opäť absolvované

      
     Už takmer dvadsať rokov majú žiaci druhého stupňa Základnej školy s materskou školou Pionierska 2 v Brezne možnosť absolvovať zaujímavé jesenné literárne exkurzie. I tohto roku pre nich vyučujúci slovenského jazyka a literatúry a výchovných predmetov pripravili tradičné i netradičné trasy po literárnych múzeách Slovenska.

     Najmladší, piataci, navštívili Literárne múzeum v Banskej Bystrici, kde sa oboznámili s  jeho históriou i súčasnosťou a tvorivou prezentáciou sa dozvedeli o výrobe bábok. Taktiež navštívili bábkové predstavenie v Divadle na Rázcestí, kde sa prostredníctvom predstavenia Tieňové divadlo pani Ofélie vcítili do životných osudov umelcov – hercov.

  Šiestakom sa podarilo zoznámiť s „Literárnou Oravou“, konkrétne s Rodným domom Martina Kukučína v Jasenovej a Múzeom Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. Skanzen ľudovej architektúry v Zuberci im dokreslil atmosféru oravskej dediny v druhej polovici 19. a v  prvej polovici 20.storočia.
     Literárny realizmus si návštevou Domu Jozefa Gregora Tajovského v Tajove priblížili siedmaci. Okrem spomínaného spisovateľa sa v tomto dome zhodou okolností narodil aj svetoznámy fyzik a vynálezca Jozef Murgaš. Drevený evanjelický kostolík v Hronseku sa ako pamiatka UNESCO stal ďalšou zastávkou siedmackej literárnej trasy. Exkurziu doplnila ešte návšteva Pamätného domu Sama Chalupku v Hornej Lehote.

    Osmaci sa tohto roku vybrali až na západné Slovensko, kde si v Modre, v Múzeu Ľudovíta Štúra, podrobne vypočuli o živote a diele  všestranného velikána našich národných dejín, ktorý v tomto vinárskom mestečku prežil posledné roky svojho života. Hrad Červený Kameň a Jaskyňa Driny zaujímavo spestrili „záhorácku“ literárnu exkurziu.
   Prierez slovenskou literárnou tvorbou od najstarších čias po súčasnosť sme dopriali našim deviatakom návštevou Matice slovenskej v Martine. Významnú jazykovú a kultúrnu inštitúciu Slovákov, navštívili v budove Literárneho múzea na námestí. V Martine neobišli ani Múzeum Martina Benku a Múzeum slovenskej dediny v časti Jahodnícke háje.
  Veríme, že výletné trasy po literárnom Slovensku v sprievode kvalifikovaných nadšencov slovenského jazyka a literatúry priniesli našim žiakom nielen veselé zážitky z vyučovacieho dňa mimo školských lavíc, ale aj hodnotné informácie a poznatky o rozmanitosti a kráse našich národných literárnych dejín.



Mgr. Kristína Gondová, MY, 8.11.2016
Z atletickej dráhy

Kruté chladné a sychravé počasie privítalo 18. októbra účastníkov Školských majstrovstiev kraja v cezpoľnom behu, ktorého usporiadateľom bola ZŠ Jilemnickeho v Žiari nad Hronom. Víťazstvo medzi žiačkami ZŠ si odniesla Viktória Forster (ZŠ s MŠ Pionierska 2 Brezno), ktorá si spolu so svojimi kolegyňami v družstve, Viktóriou Dunajskou a Karolínou Berčíkovou, zabezpečila aj víťazstvo v kategórii družstiev žiačok ZŠ a tým aj postup na Školské MSR.
V nedeľu 23. októbra sa v Dudinciach uskutočnili Majstrovstvá Stredoslovenského atletického zväzu v cezpoľnom behu pre rok 2016. Preteky boli zároveň nominačnými v kategórii dospelých pre účasť na Majstrovstvách Európy v Taliansku v decembri. Výsledky pre-tekárov AK Mostáreň MŠK Brezno: 1. staršie žiačky 2000 m Forster Viktória 9:17 min, 2. staršie žiačky 2000 m Dunajská Viktória 9:36 min, 5. mladší žiaci 1000 m Lupták Martin 4:18 min.
Táto jeseň je pre atlétky mimoriadne náročná. V priebehu dvoch mesiacov bola táto súťaž už tretími MSR, na ktoré sa prebojovali. V priebehu týždňa sa zúčastnili dokonca troch cezpoľných behov, ktoré vyvrcholili Školskými MSR v cezpoľnom behu, ktorých účastníkov privítal Liptovský Mikuláš 25. októbra. Hoci dievčatá vycestovali v inej zostave, ako boli na krajskom kole (pre zdravotné problémy nahradila na poslednú chvíľu Karolínu Berčíkovú Katka Kučeráková), na nečakane rýchlej trati bez akéhokoľvek prevýšenia, vybehli dievčatá s odhodlaním zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Hoci psychika zohrala veľmi dôležitú úlohu, tentoraz v neprospech družstva, dievčatá dokázali, že vedia zabojovať a hoci im preteky nevyšli podľa ich predstáv, ich umiestnenie na treťom stupienku považujeme za zaslúžený úspech. Po MSR jednotlivcov a MSR družstiev starších žiačok si tak Viktória Dunajská, Viktória Forster a Katka Kučeráková pripisujú ďalší z úspechov v tohtoročnej ťažkej, ale úspešnej atletickej sezóne. Sériu cezpoľných behov uzavrú 19. novembra v Šamoríne.


Mgr. Janka Chrenová, Mgr. Milutín Černák, ECHO-Brezňan, 3.11.2016
Číta celá škola na Pionierskej 2

Dňa 24. októbra sme pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc odštartovali prvú etapu celoškolskej akcie s názvom Číta celá škola. Žiaci i pedagógovia sa v rámci dvoch vyučovacích hodín venovali čítaniu beletrie podľa vlastného výberu. Výstupy z aktivity realizovali na hodinách slovenského jazyka a výtvarnej výchovy rozmanitými formami, napr. diskusiou, tvorbou projektu, iustráciou, úvahou či recenziou alebo dramatizáciou časti textu.
Prvákom, ktorí sa s písmenkami ešte len zoznamujú, sprostredkovali literárne texty triedne pani učitelky. Našim najmenším žiakom v nultom ročníku prečítal rozprávku riaditeľ Mgr. Vladimír Kubín. Kedže je školský rok 2016/2017 vyhlásený Ministerstvom školstva za Rok čitateľskej gramotnosti, plánujeme v ZŠ s MŠ Pionierska 2 v Brezne pokračovať v tejto čitateľskej aktivite pravidelne, počas celého školského roka.
Veríme, že sa nám, pedagógom, podarí prebudiť v našich žiakoch lásku k literatúre a pozdvihnúť úroveň čitateľskej gramotnosti mladej generácie.

Mgr. Kristína Gondová, MY, 2.11.2016
Nová atletická dráha pomôže školám aj aktívnym športovcom

Už začiatkom roka sme informovali o zámere mesta vybudovať v areáli škôl ZŠ s MŠ Pionierska 2 a ZŠ s MŠ Karola Rapoša novú atletickú dráhu. Zaujímali sme sa teda ako tento zámer pokročil.

Realizácia v budúcom roku
Mesto Brezno má v pláne v spolupráci so Slovenským atletickým zväzom a Železiarňami Podbrezová vybudovať atletickú dráhu, ktorej súčasťou je v pripravovanej projektovej dokumentácii aj futbalové ihrisko. Projekt nie je do priestoru dvoch veľkých breznianskych základných škôl situovaný náhodou. Okrem žiakov špecializovaných tried zameraných na atletiku a futbal budú môcť po dokončení športovisko využívať všetci žiaci i široká športová verejnosť. Ak všetko pôjde podľa predpokladov, atléti by sa mali dočkať už budúci rok. Viac k aktuálnemu stavu povedala vedúca investičného odboru Mestského úradu v Brezne Zuzana Ďurišová: „Máme pripravenú kompletnú projektovú dokumentáciu viacúčelového športového areálu a budeme ďalej postupovať podlá odsúhlaseného rozpočtu. Verejné obstarávanie by sme chceli stihnúť do konca kalendárneho roka a samotnú realizáciu v najbližšej stavebnej sezóne. Do začiatku výstavby však ešte musí prebehnúť viacero rokovaní s partnermi projektu.

Podpora pre atletiku
V rozpočte je na investičnú akciu atletickej dráhy vyčlenených 200 tisíc eur. Parametrami by malo ísť o veľké a moderné športovisko, ktoré obzvlášť atlétom zabezpečí omnoho lepšie podmienky ako doposiaľ. Samospráva takto reflektuje na úspešné výsledky športovcov v tomto odvetví, ktoré má v meste dlhú tradíciu. Nielen profesionálni bežci sa môžu tešiť na štvordráhovú atletickú dráha s dĺžkou 300 m a s rovinkou pre behy na 100 m a 110 m cez prekážky so šiestimi dráhami. Progres v podpore športu oceňuje tiež primátor Tomáš Ábel: „Od začiatku svojho pôsobenia dostávam veľa podnetov na zlepšenie od športovcov, vrátane atlétov. Myšlienku modernej atletickej dráhy tak vnímam aj ako odpoveď pre tú časť verejnosti, ktorá tvrdí, že v Brezne sú dlhodobo podporované len niektoré športy."

Spoločne s pánom primátorom veríme, že na novom atletickom vyrastú ďalšie športové talenty, ktoré budú naše mesto vzorne reprezentovať.



Slavomír Pôbiš, MY, 25.10.2016
Meudonský beh zvládli Brezňania na výbornú

V rekordne silnej konkurencii viac ako 2500 bežcov sa breznianski atléti nestratili. Trojlístok Kadlečková. Dunajská, Páleník navyše v Meudone príjemne prekvapil. Meudon, ako partnerské mesto Brezna, pozvalo na tradičné medzinárodné bežecké preteky aj reprezentačný tím zo srdca Horehronia.

Meudonský beh má svoju tradíciu už viac ako 30 rokov, vďaka čomu bol zaradený aj do, kalendára Francúzskej atletickej federácie. Aktuálny ročník zaznamenal zatiaľ najvyššiu účasť vo svojej histórii, keď sa naň prihlásilo rekordných 2543 športovcov. Zúčastnili sa na ňom aj zverenci breznianskej trénerky Janky Chrenovej Michaela Kadlečková, Viktória Dunajská a Matúš Páleník z Atletického klubu Mostáreň MŠK Brezno a za svoj bežecký výkon sa určite nemusia hanbiť. V silnej konkurencii sä podarilo presadiť všetkým trom, keď skončili v prvej päťdesiatke.

Preteky sa konali v druhú aprílovú sobotu v miestnom parku v Meudone. Po prevzatí štartových čísel a zaregistrovaní sme sa stretli s Danielom Compagnonom, ktorý mal najväčšiu zásluhu na tom, že sme sa na tejto krásnej akcii mohli zúčastniť. Pán Compagnon je rodený Francúz, ale hovorí krásne po slovensky a bol s nami počas celých pretekov, popisuje dojmy vedúca športovej minivýpravy z Brezna Adriana Miseje. Obe breznianske pretekárky sa predstavili na 4,7 kilometrovej trati v konkurencii 190 bežcov, ich mladší kolega si zase zmeral sily až s 571 športovcami v behu na 1800 metrov. Michaela Kadlečková skončila v celkovom poradí na 35. mieste, ale zároveň sa stala víťazkou vo svojej vekovej kategórii. Hneďza ňou sa umiestnila Viktória Dunajská, keď v celkovom poradí obsadila 36. priečku a vo svojej kategórii získala striebro. Darilo sa aj 11-ročnému Matúšovi Páleníkovi, ktorý si vybehal celkovo 30. miesto a medzi svojimi rovesníkmi z celej Európy skončil šestnásty.

Podlá slov Adriany Miseje boli mladí atléti z Brezna veľmi spokojní, že sa mohli na tomto medzinárodnom podujatí zúčastniť. Aj zástupcovia mesta boli nadšení, že sme prišli a zároveň nás pozvali na ďalší beh v roku 2017.
Výkon breznianskych bežcov nezostal bez povšimnutia ani na domácej pôde. S trojicou športovcov sa po návrate z Francúzska stretol aj primátor mesta Tomáš Ábel, ktorý im poďakoval za úspešnú reprezentáciu a zároveň sa porozprával s vedúcimi predstaviteľmi breznianskeho atletického klubu o možnostiach ďalšej podpory tohto športu v Brezne.

Poďakovanie patrí aj BBSK, ktorý poskytol dotáciu pre účastníkov z Atletického klubu MŠK Brezno na toto medzinárodné podujatie.

Eva Šípošová, MY, 10.5.2016
Piataci a šiestaci z Pionierskej 2 oslávili sviatok Dňa Zeme vo Vydrove

Každý rok sa rôznymi školskými akciami aj my pripájame k ochrane našej planéty. Tentokrát sme sa žiaci 5. a 6. ročníka zo Základnej školy Pionierska 2 spolu vydali osláviť sviatok Zeme priamo do prírody.

Žiakov vo Vydrove privítali lesníci v známych zelených uniformách. Na desiatich stanovištiach pre nás pripravili rôzne úlohy, vďaka ktorým sme spoznali veľa zaujímavostí z ich práce. Rozoznávali sme rôzne signály zahrané na lesných rohoch, skúmali sme vodné živočíchy, naučili sme sa ich rozlišovať, podobne aj rôzne druhy spevu vtáctva. Prekvapilo nás, ako dlho rastie sadenička stromu, kým je pripravená na vysadenie do lesa. Veľmi užitočné bolo naučiť sa odhadovať vzdialenosť a výšku stromu. Chlapci sa najviac zabavili pri streľbe s laserovou puškou na kačice v počítačovej hre. Ale najviac sme sa nasmiali pri našich pokusoch použiť vábničky - píšťalky napodobňujúce hlasy vtákov a divej zveri. Niektoré naše zvuky pripomínali skôr exotické tvory, nie zvieratá žijúce na Slovensku. Presvedčili sme sa tiež, že uhádnuť vec len podľa hmatu, chuti či čuchu nie je vždy jednoduché. Kožený prívesok, ktorý sme si vyrobili na pamiatku, nám bude pripomínať tento deň.

Chceli by sme sa veľmi pekne poďkovať lesníkom z OZ Čierny Balog, pracovníkom Lesov mesta Brezno, CHKO BR Poľana a študentom SOŠL z Liptovského Hrádku za zaujímavé aktivity, ktoré pre nás pripravili. Pri správach zo zahraničia si každý uvedomí, že tu u nás sa ešte môžeme zhlboka nadýchnuť čistého vzduchu, napiť z lesného potôčika a tešiť z nekonečnej zelene našich hôr. Netreba to však brať ako samozrejmosť. Deň Zeme nám dáva všetkým príležitosť zamyslieť sa a uvedomiť si aj vlastnú zodpovednosť za ochranu prírody.


Žiaci 5.A ZŠ s MŠ Pionierska 2, MY, 2.5.2016

Športovci a anglický jazyk v ZŠ s MŠ Pionierska 2 Brezno

Škola je od roku 2015 zapojená do projektu realizovanom cez program ERASMUS + pod názvom „Zvýšenie kvality vyučovacieho procesu v predmete anglický jazyk v športových triedach“. Zámerom projektu (v ktorom sú zapojení zatiaľ dvaja pedagógovia) je zvýšiť jazykové zručnosti v anglickom jazyku u žiakov talentovaných na šport už v primárnom vzdelávaní a pokračovať v sekundárnom vzdelávaní v športových triedach. Na to, aby realizátori projektu mohli uskutočniť zmeny vo vyučovacom procese, pokladali za potrebné skvalitniť svoje jazykové kompetencie v oblasti metodiky prostredníctvom intenzívnych kurzov v Cambridge.
Získané skúsenosti počas tejto jazykovej mobility aplikujú od septembra 2015 do vyučovacieho procesu v primárnom aj v sekundárnom vzdelávaní. Zúčastnení pedagógovia sa zamerali  hlavne na zlepšenie komunikačných schopností a  na odbúranie jazykovej bariéry. Snažia sa využívať na kurzoch získané inovatívne metódy a postupy, a tým zatraktívňovať hodiny anglického jazyka. Účastníčky mobility s odstupom času pozorujú u žiakov na hodinách anglického jazyka pozitívne zmeny. Prejavujú sa hlavne v nadobúdaní jazykovej sebaistoty žiakov, v odbúraní jazykovej bariéry a v zlepšení vzťahu k učeniu sa anglického jazyka.

Vzhľadom na kladnú odozvu  projektu sa koordinátorky rozhodli tento projekt ešte rozšíriť. Do projektu Erasmus + 2016 pod názvom „Používajme cudzí jazyk aktívne“ zapojili ďalších 10 pedagógov so zameraním na anglický, nemecký a ruský jazyk, ktorí si budú zvyšovať jazykové kompetencie prostredníctvom zahraničných mobilít v Nemecku. Litve, Nórsku a v UK.
Projekt bude zameraný na zvýšenie kvality komunikačných zručností v cudzom jazyku u športovcov, pretože práve oni reprezentujú školu často i na medzinárodných súťažiach, kde je ovládanie cudzieho jazyka nevyhnutné.

Koordinátori:  PaedDr. Martina Tóthová, Mgr. Marianna Kramlová, MY, 5.4.2016

Palacinkový deň v ZŠ s MŠ Pionierska 2

Na Slovensku končí obdobie fašiangov pochovávaním basy v predvečer Popolcovej stredy. Vo Veľkej Británii, Kanade, Austrálii a v Írsku počas posledného fašiangového utorka pred štyridsaťdňovým pôstom slávia Palacinkový deň. Tento zvyk vznikol z potreby minúť  zásoby vajíčok, mlieka, cukru, masla a oleja v domácnostiach, aby nedráždili postiacich sa stravníkov. Okrem pečenia sladkej dobroty usporiadajú vždy mestá a dediny aj súťaže s palacinkami, ktoré musia účastníci počas behu prevracať na panviciach. Najstarší palacinkový beh sa každoročne koná v anglickom mestečku Olney už od roku 1445! Je to vlastne posledná zábava a oslava na dlhé týždne pred Veľkou nocou.

Na našej škole sa dvojčlenné družstvá najskôr zúčastnili vedomostnej súťaže v anglickom jazyku, ktorá bola zameraná na čítanie s porozumením o histórii tohto dňa. Tiež sme museli preukázať vedomosti o zložení palaciniek a spôsobe ich prípravy.
Postupujúce družstvá v druhom kole súťažili v obracaní palaciniek na panvici. Škoda, že sa nepočítali aj počty spadnutých palaciniek, niektorým účastníkom by to k víťazstvu výrazne pomohlo. Zástupcovia najúspešnejších tried (9.D, 5.A a 7.A) nakoniec vyhrali palacinky pre všetkých svojich spolužiakov. Odmena teda bola doslova sladká, s náplňou podľa vlastného výberu.

Už teraz je jasné, že pilotný ročník novej akcie sa veľmi vydaril a pre veľký úspech budú musieť naše angličtinárky o rok zabezpečiť ešte väčší počet tejto sladkej dobroty.

                                                                      Žiaci 7.A ZŠ s MŠ Pionierska 2 v Brezne, MY, 16.2.2016

Vianočný jarmok
Žiaci 7.C triedy
ZŠ Pionierska 2, 977 01 Brezno

Milé deti,

 
francúzsky filozof J. P. Sartre tvrdil, že človek je len tým čo zo seba urobí. Každý jeden deň je príležitosťou zmeniť seba a tým aj celé svoje okolie, ktorého sme neoddeliteľnou súčasťou. V tom tkvie podstata fungovania ľudskej komunity, ktorej život je založený na vzájomnom pochopení, podpore a zdieľaní všetkého dobrého a zlého. Je to zároveň aj odkaz našich predošlých generácií, ktoré si plne uvedomovali, že harmonický a plnohodnotný život je možný len s podporou celej komunity ľudí.

Chceli by sme sa Vám poďakovať za deti, ktoré trpia na onkologické ochorenie za to, že ste na ne nezabudli a nevylúčili ich z vašich myslí a z vašej veľkej rodiny. Predajom výrobkov na detskom jarmoku ste získali krásnych 150 €. V predvianočnom období ste ich venovali občianskemu združeniu Svetielko nádeje, ktoré si váži vašu dôveru. Urobíme všetko pre to, aby sme peniažky premenili na pomoc deťom, ktoré ju najviac potrebujú.
Milé deti, dokázali ste, že osud detí, ktoré vôbec nepoznáte, Vám nie je ľahostajný. Stali ste sa tak súčasťou veľkej rodiny Svetielka nádeje. Ďakujeme!

S pozdravom

Mgr. Ľuboš Moravčík
sociálny pracovník

V Banskej Bystrici 12. januára 2016
Gulliverove cesty

Vo štvrtok 5. novembra 2015 sme všetci žiaci 5. ročníka ZŠ s MŠ Pionierska 2 v Brezne vycestovali do Banskej Bystrice na návštevu Bábkového divadla na Rázcestí. Úzka vysoká budova ani nevyzerala, že by sme sa do nej všetci pomestili. Keď sme si  odložili veci do šatne a pohodlne sa usadili, prišiel pán celý v bielom, ktorý nám posunkami naznačil, že si musíme vypnúť mobily. Všetci sme to hneď pochopili, veď by nám rušili zážitok z predstavenia.

Gulliver bol námorník, ktorý stroskotal, ale pretože mal dobré srdce, dostal ďalšiu šancu na život. Prebral sa v krajine Liliput. Celé mesto aj s obyvateľmi sa zrazu vynorilo zo scény, na ktorej ešte pred chvíľou bola loď aj s námorníkmi. Maličkí ľudkovia využili Gulliverovu silu v boji proti svojim nepriateľom. Pritom k dlhotrvajúcej vojne viedol úplne malicherný spor – nevedeli sa zhodnúť, z ktorej strany sa má šúpať vajíčko. Nepáčilo sa nám, keď Gulliver zneužil svoju moc, chcel sa stať vládcom a napokon celú krajinu zničil. Takmer znova zahynul, Dušička mu však dala ešte jednu šancu na život.

Tak sa dostal do krajiny obrov. Maličkých Liliputánov vystriedali vyše dvojmetrové bábky, ktoré boli neustále hladné a chceli zjesť aj Gullivera. Chvíľami sme sa veru aj obávali, či rozprávka skončí dobre. Našťastie im utiekol a poučil svojím príbehom aj nás. Gulliver na vlastnej koži zažil, ako sa správal voči malým. Veď nikto by nemal zneužívať svoju silu na zlé konanie proti slabším.   

Bolo to moderné predstavenie, herci nás zapájali do hry, boli sme rybami v mori a takmer sa z nás stalo jedlo pre obrov. Nakoniec naše tváre premietali na obrazovku na scéne spolu s najdôležitejším odkazom – nešikanuj, nebi, neubližuj slabším. V živote nemusíš byť stále len tým veľkým a silným, ale všetko sa môže obrátiť tak, ako sa to stalo aj hlavnému hrdinovi.

Nezvyčajné bábkové divadlo sa nám veľmi páčilo a na podobnú literárnu exkurziu by sme sa určite vybrali hneď znova.

Žiaci 5.A ZŠ s MŠ Pionierska 2 v Brezne, MY, 24.11.2015
Literárne potulky deviatakov ZŠ P2

         Dňa 7. októbra sme sa my, deviataci Základnej školy s materskou školou Pionierska 2 v Brezne, vybrali na literárnu exkurziu do Martina. Navštívili sme literárnu expozíciu našej významnej kultúrnej inštitúcie – Matice slovenskej, kde sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých informácií o všetkých historických obdobiach slovanskej i slovenskej literárnej tvorby. Doplnili sme si aj vedomosti z dejepisu, ktoré nám pripomínajú odhodlanosť a aktivitu našich predkov v boji za našu národnú slobodu. Po obedňajšej prestávke v centre Martina sme sa presunuli na národný cintorín, kde sú pochovaní významní slovenskí dejatelia i vedci, ktorých si takýmto spôsobom ctíme a  ďakujeme za ich obetavú prácu pre náš slovenský národ. Podarilo sa nám navštíviť aj Galériu Martina Benku, kde sme mali možnosť uvidieť v jeho niekdajšom ateliéri originálne výtvarné diela, ktoré sú tematicky taktiež zamerané na oslavu jednoduchého života našich predkov. Úplne na záver dňa sme si ešte stihli pozrieť Múzeum slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch, kde sme spoznali pôvodnú drevenú architektúru našich pradedov z dedín rôznych regiónov z 19. a začiatku 20. storočia.

         Chceme poďakovať našim pedagógom, že sme mali nielen možnosť spoznať literárne, výtvarné a historické expozície martinských múzeí, ale aj lepšie si uvedomiť, že hoci sa našim predkom v minulosti nežilo ľahko, nikdy neprestali bojovať za slobodu Slovákov a že aj vďaka nim dnes môžeme žiť v samostatnej Slovenskej republike.

Veronika Vránska, žiačka 9.B triedy ZŠ s MŠ Pionierska 2, Brezno, MY, 27.10.2015

KABU 2015

           V posledný septembrový deň sme sa my, piataci Základnej školy s materskou školou Pionierska 2 v Brezne, stali právoplatnými „druhostupniarmi“. Zúčastnili sme sa slávnostného sľubu, v ktorom sme sa zaviazali čo najlepšie si plniť svoje školské povinnosti, správať sa slušne a zodpovedne a neodmietnuť pomoc nikomu, kto ju od nás potrebuje. Sľub sprevádzalo pasovanie mečom, ktoré vykonal imatrikulačný princ a princezná nám dala vypiť zázračný elixír, ktorý nám bude pomáhať sľub plniť. KABU bolo spestrené súťažami, ktoré všetkých päť piatackych tried našej školy splnilo. Bolo to napríklad skákanie vo vreci, kreslenie poslepiačky, akrobatický slalom, florbalová streľba na bránu, no potrápila nás aj vedomostná súťaž a úplne najviac sa vyčerpali chlapci pri zapletaní dlhých vlasov svojich spolužiačok. Súťažnú časť vyhrala 5.A trieda. Na záver nám deviataci rozdali ručne vyrobené darčeky, aby sme mali na tento deň pamiatku. Ďakujeme všetkým, ktorí nám túto slávnosť pripravili, či už pedagógom alebo starším spolužiakom. Budeme sa snažiť byť dobrými „druhostupniarmi“, hoci nás to bude stáť určite veľa sebazaprenia. Držte nám palce.

                                                                                                žiaci 5.E triedy ZŠ s MŠ Pionierska 2, MY, 13.10.2015

Má len štrnásť a už reprezentuje Slovensko

Ján Sarvaš z Brezna má deviaty ročník základnej školy len pred sebou, ale už teraz si plní svoj hokejový sen. Nielenže je členom najlepšieho športového kolektívu roka 2014 v meste, ale zároveň je dôležitou súčasťou reprezentačného tímu do 15 rokov.

Prečo si sa rozhodol práve pre taký tvrdý šport, akým je hokej?
- Od malička som rád športoval, hrával som futbal a hokej. Nikdy sa mi nechcelo na futbale behať, atak som sa rozhodol byť futbalový brankár. Potom som zistil, že pohyb na korčuliach je jednoduchší a na korčuliach to ide ľahšie.

Takže čisto pragmatické dôvody. Odkedy sa mu venuješ?
- Od svojich štyroch rokov som začal chodiť s otcom na verejné korčuľovanie a od piatich rokov som začal hrávať hokej.

Po desiatich rokoch na ľade si už teda maximálne zžitý s hokejovým prostredím. Vždy si chcel byť útočníkom?
- Zo začiatku som chcel byť brankárom, ale otec mi to zakázal.

Prečo ?
 
-  Pretože vraj brankárom mô­žem byť až vtedy, keď sa bu­dem vedieť riadne korčuľovať.
Tak po dvoch rokoch korčuľovania a hrania hokeja sa mi sen splnil. Rok som bol brankár, potom som si začal uvedomovať, že ak by som nebol dosť dobrý brankár, musel by som sedieť na striedačke a pozerať sa, ako lepší brankár chytá a ja nie. A predsa hráčov je len viac a majú väčšiu šancu sa presadiť a ja som chcel hrávať.

Aktuálne si hráčom dorastu HK Brezno, s ktorým si dosiahol historické 4. miesto po základnej časti v 1. lige a stali ste sa tak najlepším športovým kolektívom za rok 2014 v meste. Úspech sa však nerodí len tak. Čo všetko si musel kvôli hokeju obetovať?
- Kvôli hokeju som musel obetovať hlavne futbal, keďže som sa musel rozhodnúť medzi ním a hokejom. Počas školského roka je to náročnejšie, môj denný režim je taký, že ráno idem do školy a hneď po obede na tréning. Teraz som v letnej príprave v HC 05 iClinic Banská Bystrica, takže idem autom alebo autobusom na tréning do Banskej Bystrice, po tréningu naspäť domov abud von s kamarátmi, alebo oddychujem. Od konca júla to bude ešte náročnejšie, pretože tré-ningy budeme mať dva až tri-krát za deň a každý deň.

Náročné nielen časovo a kondične, ale aj finančne. Kto ťa v tvojom športovom snažení najviac podporuje?
Rodičia a starí rodičia.

Tí sú na teba zrejme aj patrične hrdí. Výsledkami, ktoré máš na konte, sa nemôže pochváliť hocikto. Ktoré z nich si najviac ceníš?
- Za svoje najväčšie úspechy považujem postup nášho tímu HK Brezno - dorast do play-off 1. ligy dorastu v sezóne 2014-2015, kde sme vypadli s neskorším víťazom a postupujúcim do extraligy dorastu Trnavou a taktiež účasť na medzinárodnom turnaji v Poprade za SR 15, účasť na dvojzápase v Taliansku za SR 15 proti Taliansku 16 a účasť na tohtoročnom reprezentačnom zráze slovenskej reprezentácie do 16 rokov v Trenčíne.

Ako si sa tam dostal?
- Na to, aby som sa dostal do reprezentácie do 15 rokov, som musel absolvovať niekolko výberov v rámci Slovenska, na ktoré ma nominovali moji tréneri za dobré výkony v klube, najprv, stredoslovenský výber, potom celoslovenský.

Vlani si svoj reprezentačný tím podržal v medzištátnych stretnutiach, keď si v oboch zápasoch s o rok staršími Talianmi skóroval...
- Áno. Skóroval som v oboch zápasoch, ale nebolo to proti ambicióznemu súperovi jednoduché. Taliani hrajú kanadský štýl hokeja, t.j. agresívne napádanie a forčeking. Majú dobrých brankárov a sú aj technicky zdatní. Prvý zápas sme boli jasne lepší a vyhrali sme ho bez problémov. Do druhého stretnutia Taliani hnaní početnou diváckou kulisou nastúpili s ešte agresívnejším štýlom. Pod tlakom sme urobili pár zbytočných chýb a na začiatku tretej tretiny sme prehrávali 3:2. V závere sme však zabrali naplno a troma gólmi položili na lopatky ambiciózneho súpera.

Aké sú tvoje ďalšie hokejové ambície?
Čo najvyššie.

Čo to znamená? V konečnom dôsledku držať nad hlavou Stanleyho pohár ?
- Samozrejme, nebránim sa ani tomu, ale hlavne chcem hrať kvalitný hokej v kvalitnej súťaži.

Eva Šípošová,  ECHO, 16.7.2015

Talentovaný Jozef Škultéty z Brezna je najlepším výškarom Slovenska

Obrovský talent vzišiel z breznianskej základnej školy na Pionierskej 2. Jozef Škultéty poľahky preskočí latku vo výške 190 centimetrov a pritom má iba 15 rokov.
Prečo si sa rozhodol práve pre atletiku? Je predsa mnoho iných športov, ktoré sú pre chlapcov v tvojom veku príťažlivejšie...
- Už vo štvrtom ročníku som bol najvyšší v triede a v podstate aj „najneohrabanejší" medzi spolužiakmi. Ale teraz som rád, že trénerka v tom čase prehovorila mojich rodičov, aby ma dali do športovej atletickej triedy. Pri prechode na druhý stupeň základnej školy som si uvedomil, že inklinujem k individuálnym športom a zapísanie do športovej triedy som bral ako príležitosť rozvíjať svoje schopnosti. V tom čase som ako dieťa určite nepomyslel na to, že sa budem takto zlepšovať. Po čase som v kategórii prípra viek viedol slovenské tabuľky v skoku do výšky a bolo rozhodnuté. Potom prišli menšie zdravotné problémy zapríčinené prudkým rastom, ale správnym prístupom a cvičeniami sme to zvládli. Mali síce za príčinu krátkodobú stagnáciu výkonnosti, ale neľutujem. Nič mi neušlo a v súčasnosti som s týmito výkonmi bez akýchkoľvek vážnejších zdravotných problémov.

Odkedy sa venuješ skoku do výšky?
- Od piateho ročníka základnej školy.

Musí to byť náročné skĺbiť štúdium s vrcholovým športom. Aký je tvoj denný režim a čo všetko si musel kvôli tomu obetovať?
- Môj denný režim sa veľmi nelíši od bežného dňa žiaka deviateho ročníka, akurát je obohatený o tréning. Trénujem päťkrát do týždňa a jeden raz pred začiatkom vyučovania. Z tohto pohľadu je niekedy náročnejšie skĺbiť tréning a učenie, najmä keď sa k tomu pridá aj účasť na súťažiach cez týždeň a hlavne cez víkendy. Ale neberiem to ako obetovanie sa - šport je moja záľuba.

Kto ťa v tvojom snažení najviac podporuje?
- Rodina, trénerka, priatelia a klub.

Aktuálne reprezentuješ domáci Atletický klub Mostáreň MŠK Brezno, v rámci ktorého si sa stal aj Najlepším športovcom za rok 2014. Aké najväčšie úspechy si doteraz dosiahol?
- Zatiaľ považujem za najväčšie úspechy tohtoročný titul halového majstra Slovenska v kategórii staršieho žiactva a víťazstvo v národnom finále Latky 5 miest. Letnú sezónu som začal v apríli reprezentačným štartom na Medzinárodných detských hrách v Tu-ecku (Konya), kde som obsadil druhé miesto. Najčerstvejším úspechom je opäť reprezentačný štart. Tentoraz som bol nominovaný na medzištátne štvorstretnutie - Slovinsko, Maďarsko, Česko, Slovensko, ktoré sa konalo 6. júna v Trnave. Tu som potvrdil čerstvý osobák 190 cm a medzi dorastencami obsadil štvrté miesto.

Takže sa máš od čoho odraziť. Aké sú tvoje ďalšie športové ambície?
- Ďalej sa zlepšovať v športových výkonoch a úspešne reprezentovať Slovensko a svoje rodné mesto, kde som vyrástol, no z ktorého musím odísť kvôli nedostatočným tréningovým podmienkam. Atletika je krásny a náročný šport, ktorý ma baví a dúfam, že aj veľmi dlho bude baviť.

Eva Šípošová,  MY, 16.5.2015

Deti deťom

Ľadovú plochu breznianskej Arény zaplnili plyšové hračky ako pozdrav pre Detské oddelenie Nemocnice s poliklinikou Brezno.

BREZNO. V Aréne Brezno sa uskutočnila milá akcia Základnej školy s materskou školou Pionierska 2. V spolupráci s Mestským športovým klubom Brezno, Krasokorčuliarskym klubom a Hokejovým klubom Brezno hráči odprezentovali ukážky tréningového procesu pred približne 800 žiakmi. Počas pútavého programu prebehlo viacero súťaží medzi žiakmi na ľade aj v početne zaplnenom hľadisku.
  V závere akcie žiaci s učiteľmi z Pionierskej 2 zahádzali ľadovú plochu plyšovými hračkami ako pozdrav pre Detské oddelenie Nemocnice s poliklinikou Brezno. Päť plných nákupných košov s plyšákmi, usmiate deti, spokojnosť v hľadisku aj medzi mladými športovcami priamo na ľade dalo bodku za vydarenou akciou, ktorej cieľom bolo predstavenie možností, ako zmysluplne využiť voľný čas. Ostáva len veriť, že rodičia, škola a mládež budú aj naďalej šport vyhľadávať, podporovať a aktívne sa ho zúčastňovať.

Päť plných nákupných košov s plyšákmi putovalo k malým pacientom.
Mgr. Ján Cpin, foto: Adam Vagaday, MY, 24.3.2015

Úspešné otvorenie halovej atletickej sezóny

Napriek skutočnosti, že brezniansky atléti trénujú v kritických podmienkach bez atletickej dráhy a bez možnosti kvalitnej zimnej halovej prípravy, ich úvodný vstup do halovej sezóny sa im vydaril.
Už 12.januára sa v Lučenci uskutočnilo 1. kolo seriálu skokanskej súťaže Latka piatich miest, ktorá bude mať vyvrcholenie finálovým kolom 4.februára v B.Bystrici. Už v minulom roku naznačovala výkonnosť Jozefa Škultétyho v kategórii žiactva, že by mohol byť vážnym kandidátom na účastníka tohto podujatia. Potvrdil to hneď v prvom kole v Lučenci, kde zvíťazil vo svojej kategórii výkonom 185cm.
Tento veľmi kvalitný výkon potvrdil aj na Halových MSsAZ , ktoré sa konali 17.januára v bratislavskej Hale Elán., kde  vyrovnaným výkonom získal zaslúžene majstrovský titul .
K jeho titulu sa svojimi umiestneniami pripojili aj jeho tréningoví kolegovia ( prevažne žiaci ZŠsMŠ Pionierska 2, pretekári AK MŠK Mostáreň Brezno):
2. miesto Slepička Jozef  60m (dorastenci – 7,58)
2. miesto Ridzoňová Daniela vrh guľou (dorastenky – 11,71)
2. miesto Luptáková Veronika 60m prek. (ml.žiačky – 12,53)
3. miesto Ambrosová Sára 60m prek. (ml.žiačky – 12,75)
3. miesto  Dunajská Viktória 150m (ml.žiačky – 23,03)
Viktória (vekom ešte len ml.žiačka), pridala ešte jedno tretie miesto v kategórii st.žiačok v behu na 800m (2:36,94), ktorý je majstrovskou disciplínou len v kategórii st.žiačok.

Náročný týždeň pokračoval v B.Bystrici v pondelok 19. januára 2. kolom Latky piatich miest. Tu svoju doposiaľ stabilnú výkonnosť potvrdil Škultéty opäť víťazstvom , keď opätovne prekonal latku vo výške 185 cm.
Halové súťaže budú pokračovať 29. januára  ďalším kolom LPM, 4. februára finálovým kolom a pre žiacke kategórie vyvrcholia MSR 15. februára a dorastom 28. februára v Bratislave.
Je na škodu, že podobné talenty ako Ridzoňová alebo Škultéty musia odchádzať po skončení ZŠ zo svojho rodného mesta za lepšími tréningovými podmienkami do iných miest.

Bc. Janka Chrenová, MY, 3.2.2015


Tréner Cpin si priviezol bronz

Slovenské hokejistky do 18 rokov zdolali v záverečnom vystúpení na Majstrovstvách sveta divízie I vo francúzskom Vaujany reprezentantky Rakúska 3:1 a obsadili tretiu priečku so ziskom siedmich bodov.
Bronz z tohto vrcholového podujatia si priviezol aj brezniansky tréner Ján Cpin, ktorý v realizačnom tíme pôsobil ako tréner brankárok.
„V rámci ženského hokeja vo svete sme rozvojová krajina a preto aj tento úspech na MS B kategórie je motiváciou a odmenou za vynaloženú energiu," povedal Ján Cpin.
S realizačným tímom a dievčatami spolupracuje už druhý rok a sprofesionalizovanie prípravy podľa neho prinieslo prvé ovocie.
„Naozaj je vidieť, ako dievčatá napredujú a zlepšujú sa. Minulý rok na MS sme okrem jedného zápasu ostatné prehrali, o to viac teší, že v tejto sezóne sme boli úspešní. Verím, že koncepčnou prácou postupne prejdeme do A kategórie, a dúfam, že tento úspech povzbudí dievčatá do zvýšeného záujmu o hokej.
Som hrdý na tento tím a je pre mňa česť pracovať pre reprezentáciu SR. Osobne si tento úspech veľmi cením a verím, že nebude posledný. "Vydali sme sa dobrou cestou," dodal Cpin.

Eva Šípošová, MY, 19.1.2015



V Detskom čine roka získala cenu aj Jessica Prečuchová z Pionierskej 2

Tradične v predvianočnom období v Bratislave vyhlasujú výsledky projektu Detský čin roka. Cenu za inšpirovanie iných k ochrane prírody získala deviatačka Jessica Prečuchová zo Základnej školy na Pionierskej 2 v Brezne.
Počas štrnástich rokov sa už tradične v predvianočnom období stretávajú v Bratislave deti z rôznych kútov Slovenska, aby si prebrali ocenenie za svoje dobré skutky.

  • Jessica si odniesla cenu za pomoc prírode Projekt Detský čin roka sa obracia na deti, aby svojimi dobrými činmi urobili náš svet krajší a lepší. Ako informovala koordinátorka projektu Magdaléna Fábryová, výberová komisia a Občianske združenie Detský čin roka vybrali zo 6191 skutkov detí i kolektívov 36 nominácií v 7 kategóriách.
  • Na jeseň deti a pedagógovia čítali nominované skutky na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka či v školskom klube a cez reálne príbehy iných detí sa učili ako pomáhať ľuďom i prírode. Zároveň mohli dať hlas tomu skutku, ktorý v danej kategórii považovali za najcennejší. V kategórii Pomoc  prírode cenu získala deviatačka zo Základnej školy na Pionierskej 2 v Brezne Jessica Prečuchová Za inšpirovanie iných k ochrane prírody.
    Ocenená sa venuje čisteniu okolia, ale aj túlavým psíkom Jessica býva v obci Mýto pod Ďumbierom, kde má sídlo aj občianske združenie Ďumbierik, ktorého zástupcovia o ocenenej napísali: „O jej voľnočasovej aktivite sme sa dozvedeli náhodou, pretože v tichosti, bez toho, aby niekto o tom vedel, s partiou svojich kamarátov, pomáha prírode. Bez nároku na odmenu, bez nároku na pochvalu."
    Jessica svoj voľný čas, okrem iného, venuje čisteniu prírody, zbieraniu odpadkov z okolia chodníkov a ciest. „Neporiadok si nevšimol žiaden dospelý, ale títo mladí ľudia áno, a rozhodli sa s tým niečo spraviť. Na vlastnú zodpovednosť, bez toho, aby im dal k tomu niekto príkaz, či podnet. To, že ich vzťah k prírode je ozajstný, svedčia aj drevené tabuľky s citátmi a myšlienkami o prírode, ktoré do dreva vypaľujú a umiestňujú do lesa, ku chodníkom a cestičkám." Napríklad: Najväčším dobrom je žiť podľa prírody.
    Okrem týchto aktivít Jessica pomáha aj občianskemu združeniu Tuláčik v Brezne, ktoré rieši problematiku túlavých psov, hľadá im nové domovy, či sa zaoberá osvetou.
    Monika Dolňanová, MY, 16.12.2014

Zo školských lavíc Základnej školy s materskou školou Pionierska 2

K najkrajšej etape ľudského života patrí nepochybne detstvo. Skĺbiť nádhernú emotívnosť detského veku s jeho neodmysliteľnou vzdelávacou potrebou je úlohou každej edukačnej inštitúcie. Už šieste desaťročie je pre brezniansku Základnú školu s materskou školou Pionierska 2 spomenutá úloha nielen výzvou, ale i poslaním, ktoré sa s každoročným príchodom nového školského roka usiluje naplniť.
Detské túžby o vysnívanej budúcnosti podporené trpezlivým rodičovským prístupom sa v tomto školskom roku realizujú prostredníctvom vzdelávacieho procesu v 40 -ich triedach,  ktoré odborne vedie 67 pedagogických zamestnancov. Počet prihlásených detských rúk  je síce podmienený náročnosťou úlohy, no po otázke : kto sa teší na prázdniny, sa bezpečne zdvihne 973 nadšených pravíc. Týmto počtom žiakov sa škola zaraďuje medzi najväčšie v Banskobystrickom kraji.
Vyučovanie prebieha v troch budovách základnej školy a samozrejme i v budovách materských škôl, ktoré sa od roku 2005 stali jej integrovanou súčasťou. Škola disponuje dvomi plnohodnotne vybaveným telocvičňami a jednou gymnastickou miestnosťou. V roku 2010 prešiel exteriér i interiér budov kompletnou rekonštrukciou, ktorá nenechala v zabudnutí žiaden ich kút, čo uspokojí nielen estetické cítenie jej „obyvateľov“, ale i  mestskú pokladňu, ktorá na jej ekonomickejšej prevádzke ušetrí nemalé euro. Každý žiak má možnosť  stravovania v školskej jedálni,  denne ponúka možnosť výberu z dvoch obedových menu prostredníctvom elektronickej objednávky. Rodičia mladších žiakov radi využívajú služby školskej družiny, ktorá je k dispozícii denne od 6. do 17. hodiny.
Samotní žiaci školských tried sa radi odlišujú. Ako? Stačí sa ich opýtať, v akej sú triede a dostanete odpovede typu: v jazykovej, atletickej, hokejovej či dokonca normálnej. Za týmto diferencovaním sa ukrýva špecializácia detského talentu, pričom jeho rozvoj spočíva vo zvýšenej dotácii hodín určitého vyučovacieho predmetu v rámci týždenného rozvrhu. To preto často vidíte „tiahnuť“ húfy hokejových talentov zo západu a späť či neúnavne krúžiť mladé atletické talenty na bežeckej dráhe. Že či sa chce dnešnej mladej generácii športovať? No budete možno prekvapení, ale pri správnej motivácii a podpore sa vedia deti neskutočne prekonávať. O ich záujme svedčia nielen každoročne naplnené športové triedy, no i výsledky, veď stačí pozrieť výkonnostné ligové hokejové tabuľky či spočítať medaily z vrcholných žiackych atletických súťaží a odpoveď na otázku je jasná.  I „jazyčníci“ si prídu na svoje. Svoj od prírody vyvinutejší rečový orgán môžu denne cibriť na hodinách anglického, nemeckého a ruského jazyka, ktoré im poskytnú zisk nadštandardných cudzojazyčných kompetencií  základného vzdelania. Dopriate je i technickým talentom. V rámci prebiehajúcich realizácií projektov Ministerstva školstva je obnova technických i elektronických pomôcok a zariadenia nielen utopickou túžbou, ale skutočnou realitou. Odborné učebne fyziky, chémie a biológie sú svojím inventárnym zoznamom každým rokom namyslenejšie, ale nech, túto charakterovú črtu im veľkoryso prepáčime, veď slúžia budúcim odborníkom. O počítačovej gramotnosti počítačovej generácie v budove so stovkou PC nemožno polemizovať, ale čo tak o čitateľskej? Tu by sme určite našli rezervy, no úsilie poznačiť čítajúcu myseľ myšlienkovo-estetickou hodnotou čitateľského umeleckého zážitku nie je bez odozvy a návštevy v žiackej školskej knižnici  nie sú, našťastie, ojedinelé. Literárneho tvorivého ducha dostal do vienka projekt Literárnej škôlky, ktorý vedie žiacke literárne talenty k vlastnej tvorbe a jej prezentácii v každoročne vydaných zbierkach žiackych literárnych prác. I časopis mladých žurnalistov s názvom Dvojka či vysielania talentovaných rozhlasových moderátorov školského rozhlasového štúdia Twister si môžete prečítať či vypočuť priamo z live záznamu na internetovej stránke školy. Detské hlávky sú rady pošteklené podnetnými aktivitami a inšpirujúcimi zážitkami. Literárne exkurzie, tvorivé workshopy, návštevy divadelných predstavení, zahraničné jazykové pobyty, geograficko-dejepisné exkurzie nielen domáceho charakteru, školy v prírode, lyžiarske či plavecké výcviky, každoročná návšteva parlamentu či prezidentského paláca, ponúkajú rozšírenie i skúsenostného obzoru.
Spomenuté pošteklenia  intelektu či emocionálno-zážitkovej časti detskej osobnosti by neboli hodnotné bez výrazného prebudenia a nasmerovania morálnej stránky dospievajúceho dieťaťa. Grécka kalokagatia nestráca ani trochu na aktuálnosti a nadčasovosť jej komplexnosti pri vzdelávaní a rozvoji mysle, tela i ducha si pedagógovia školy vzali za motto pri napĺňaní cieľov ich pôsobenia. Nie je potrebné hovoriť o náročnosti tejto úlohy, skôr si pripomeňme jej dôležitosť. Zovšeobecniť by sa dala citátom Burrhusa F. Skinnera: „Vzdelanie je to, čo človeku zostane, keď zabudne všetko, čo sa v škole naučil.“
Poprajme teda Základnej škole s materskou školou Pionierska 2, nech sa jej  pedagógovia správne orientujú  v ponúkaných pseudohodnotách a komerčne ladených zámeroch dnešných dní a nech  naďalej s vervou a odhodlaním odhaľujú zákutia detských srdiečok túžiacich po úcte, pochopení a úprimnom záujme spoznávať rozmanitú krásu nielen materiálneho sveta.
Mgr. Kristína Gondová, MY, 9.12.2014

Deň vlčích makov v ZŠ s MŠ Pionierska 2

  • Prečo sa v televízii v reportážach zo zahraničia od začiatku novembra objavujú ľudia s červenými makmi na oblečení? A prečo počas druhej novembrovej nedele na začiatku futbalovýchzápasov anglickej Premier Ligue vypredané štadióny stíchnu počas dvoch minút ticha? Tieto otázky žiakov ZŠ s MŠ Pionierska 2 v Brezne priviedli učiteľky anglického jazyka k nápadu priblížiť rôznymi aktivitami význam tzv. Remebrance Day (Deň pamäti) aj v našej škole.
    V deň, keď celé Slovensko očakáva príchod Martina na bielom koni, si vo Veľkej Británii, Francúzsku,  Belgicku, Kanade, na Novom Zélande, v Spojených štátoch amerických, ale dokonca aj v Indii či v Poľsku pripomínajú obete vojnových veteránov (nielen) prvej svetovej vojny. Tohto roku sme si pripomenuli 100. výročie začiatku prvého svetového vojnového konfliktu.
    Na Slovensku je známejší koniec 2. svetovej vojny, preto sme pre žiakov v škole pripravili nástenku s dôležitými informáciami o Dni vlčích makov v slovenskom aj anglickom jazyku. Mohli sa z nej dozvedieť viac nielen o histórii tohto pamätného dňa, ale aj o zaujímavej a efektnej forme spomienky na padlých vojakov, ktorú si vybrali umelci Paul Cummins a Tom Piper. Ich projekt Blood Swept Lands and Seas of Red (Krvou zaliata zem a more červenej) je nainštalovaný v priekope londýnskej pevnosti Tower. Každý deň od 5. augusta (výročie prvého dňa účasti Veľkej Británie vo vojne) do nej pridali jeden keramický kvet, kým ich počet nenarástol na celkovo 888 246 makov, čo symbolizuje počet padlých britských vojakov v 1. svetovej vojne. Posledný kvet pridali práve 11. novembra, potom sa výstava rozoberie a výťažok z jej predaja je určený pre vojenskú charitu. Záplava červených kvetov a vedomie, že každý z nich predstavuje jeden ľudský život, približuje hrozivý rozmer vtedajších strát.
    Okrem informačného panela, videoprojekcie a rôznych pracovných listov na hodinách anglického jazyka sa žiaci počas dňa  zúčastnili na chodbách školy  jazykovej súťaže, v ktorej sa dozvedeli viac o význame slova kenotaf. Práve pri takomto vojnovom pamätníku v Londýne i v iných mestách sa každoročne organizujú veľké spomienkové oslavy.
    V Spojenom kráľovstve sa dajú vlčie maky kúpiť, naši žiaci si ich však skúsili vyrobiť. Sami uznali, že žiarivočervený mak na tmavých jesenných kabátoch pripomína každému to, čo v epitafe padlým pôsobivo vyjadril básnik John Maxwell Edmonds: „Pre váš zajtrajšok sme sa my vzdali nášho dneška.“ A na to sa nesmie nikdy zabudnúť. Preto sa v zahraničí snažia šíriť osvetu a apelujú na obchodníkov, aby nepoužívali vianočné dekorácie aspoň do 11. novembra. Dôvod je zrejmý – červené vianočné dekorácie by nemali zatieniť poslanie vlčích makov. Ak však v záplave vlčích makov zbadáte aj pár bielych, tými sa označujú pacifisti, ktorí tak chcú vyjadriť vlastný postoj: ak by nebolo vojen, nebolo by ani ich krvavých obetí.
    Sme radi, že sme sa aj s malou delegáciou z našej školy mohli zúčastniť pietneho aktu pri pomníku padlým na námestí. Počas neho si  žiaci v škole v krátkom programe školského rozhlasu vypočuli báseň Dr. Johna McCrae Na flámskych poliach a minútou ticha si uctili pamiatku vojnových obetí. V meste sme zapálili sviečky k pomníku padlým a položili veniec červených vlčích makov, ktorý pre nás presne podľa britského zvyku vyrobila p. uč. Benediková, k pomníku M. R. Štefánika. Dúfame, že sa táto akcia zopakuje každoročne, čím sa aj Brezno pripojí k veľkým svetovým metropolám.
    Hoci tomuto dňu nevenujú slovenské médiá veľkú pozornosť, obete z radov československých vojakov si zaslúžia úctu a rešpekt. Ak sa na dve minúty dokážu zastaviť cestujúci na najrušnejšom európskom letisku Heathrow v Londýne, potom nehľadajme výhovorky, ale zastavme sa aspoň na chvíľu v jednom ďalšom uponáhľanom dni. Dúfame, že sa nabudúce k nám pridajú aj ostatné školy v Brezne. Medzi nami už chýbajú priami účastníci a pamätníci bojov, čo však neznižuje význam konca 1. svetovej vojny pre našu históriu, čím je predovšetkým vznik Československej republiky. Vari nechceme, aby si slovenských vojakov pripomínali v Taliansku či Francúzsku, ale v ich vlasti prejdeme týmto dňom bez povšimnutia...
    Veríme, že sa nám význam Dňa vlčích makov podarilo sprostredkovať aj mladej generácii a o rok nám naši žiaci sami pripomenú, že sa v kalendári blíži dôležitý pamätný deň.
     
                                                                        

Mgr. Erika Demianová, MY, 10.11.2014

Smutné, ale pravdivé. Zlyhanie rodičov supluje nultý ročník.

Nepoznajú základné životné návyky, svoje priezvisko, na čo sa používa iríbor, ako sa splachuje na toalete. Kde zlyhala rodina, pomoc prináša nultý ročník základnej školy.
Vyučovať v nultom očníku si vyžaduje veľa trpezivosti. V tomto prípade istotne oplatí, že učiteľstvo je poslaním, i povolaním.
Na návšteve u nulťčikov
Z redakcie sme zavítali do nultého ročníka Základnej školy s laterskou školou Pionierska 2 Brezne. Je určený pre deti, ktoré fyzicky dosiahli školský vek, no nie sú školsky spôsobilé, pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia a nie je u nich predpoklad na zvládnutie vzdelávacieho programu prvom ročníku.
„Po skončení školského roka absolvujú pedagogicko-psychologické vyšetrenie, po ktorom odborníci definitívne určia, či môžu navštevovať prvý rčník. V opačnom prípade sa stanú žiakmi špeciálnej základnej školy," povedal riaditeľ Vladimír Kubín.
Poblémom je aj žltá či červená?
Trinásť detí, z toho sedem dievčat a šesť chlapcov je mentálne a oveľa nižšej úrovni ako ich rovesníci. Na začiatku nultého ročníka nevedeli svoje priezvísko, ani to, z koľko početnej rodiny pochádzajú. „Ani jedno nich nemá čistú výslovnosť, robíme sa všetko od začiatku, rozprávať, rozoznávať a pomenúvať veci. Od septembra  podľa osnov učím len dva druhy farieb - žltú a červenú,  aj tak ich štyria žiaci nevedia," tvrdí obetavá a veľmi trpezlivá učiteľka Anna Longauerová. V nultej triede sa ocitla dobrovoľne, pretože jej poslanie končí. „Učím posledný rok a nechcela som už začínať v prváku. Počas svojej profesijnej cesty som však bola zvyknutá na inú mentálnu úroveň žiakov, pretože som vyučovala aj v jazykových triedach."
Príbor či splachovanie toalety novinkou
Ako povedal Vladimír Kubín, klobúk dole pred paňou učiteľkou. Prísť do triedy medzi deti, ktoré neovládajú základné hygienické návyky, istotne nie je jednoduché.
„Vštepujem im, na čo sú umývadlá, mydlá, ako spláchnuť vo WC, čo vôbec nepoznali. V rámci krúžku etika správania chodíme do jedálne, kde sa učia jesť príborom. Niektoré deti jedlo z taniera vyberali rukou, lyžica im nič nehovorila." Jednou z bariér je aj komunikácia s malými žiačikmi, pretože na hodinách rozprávajú po rómsky. Medzi nimi sa však nájdu dobrovoľníci, ktorí triednej učiteľke preložia spolužiakove slová do slovenčiny.
Do Školy až po škôlke
Podľa Anny Longauerovej väčší dôraz by sa mal klásť na výber detí do nultého ročníka. Ak v šiestich rokoch neovládajú základné návyky, mali by ich rovno zaradiť do špeciálnej školy, kde majú prispôsobené metódy a tiež nižší počet žiakov, preto sa im môžu venovať individuálne.
„Myslím, že je chyba v zle nastavenom systéme. Napriek tomu, že je povinná predškolská príprava, tieto deti neboli v materskej škole. Triedu navštevuje dievčatko, ktoré chodilo do škôlky. Viete, že to vidno? Úplne je iné, ako jej spolužiaci, vnímavé, orientuje sa vo farbách, v zošite, reaguje na moje pokyny."
Istý pokrok vidieť
Žiaci nultého ročníka majú sedem predmetov: pracovné vyučovanie, telesná výchova, výtvarná výchova, rozvoj schopností komunikovať, rozvoj grafomotorických zručností, zmyslová, hudobno-pohybová výchova a denne štyri až päť vyučovacích hodín. Na poslednej cvičia, spievajú, pohybujú sa či kreslia.
Od začiatku roka uplynuli tri mesiace a vidieť istý pokrok. „Sama hľadám metódy, musela som ísť dole aj s nárokmi. Deti treba neustále viesť, motivovať, kúpila som im omaľovánky pre trojročných, na ktorých sa učili farby. Inak sú veľmi vďačné, keď sa niečo naučia, sú šťastné. Ovládajú už veľa pesničiek riekaniek, ktoré doma učia starších súrodencov," pokrač vala Anna Longauerová.
Úloha rodičov sa nedá suplovať
Naučiť dieťa základné životi návyky je v prvom rade úlohi rodičov. V niektorých príp doch to však prax nepotvrdzuje a učitelia sa niekedy stáva terčom útoku. Napriek tom že ich ratolesti vzdelávajú vychovávajú, vypočujú spŕšku nepríjemných slov. „Pred šestnástimi rokr som učila v Zadných Halnách kde som bola spokojná. Spolupráca bola výborná aj s rodi mi, čo som povedala, bolo pi mo sväté. Veľa sa hovorí o diskriminácii Rómov, no po svojich skúsenostiach môžem povedať, keď sú medzi svojimi, sú súťaživejší a snaživejší. A niečo dohovárate rodičom hanbia sa jeden pred druhým.
Darovali kúsok srdiečka
Deti prezradili, že svoju učite ku Annu majú veľmi rady. Niet sa im čo čudovať, veď sa im venuje s láskou. Už teraz sa tešia na príchod Mikuláša a na darčeky. Počas stretnutia nám ukázali, ako vymaľovali obrázok, čo vymodelovali z plastelíny, zaspievali niekoľko pesničiek. Nulťáčikovia darovali kúsok svojho srdiečka. Ak tvrdí riaditeľ Kubín, jedinou pomocou pre nich je vzdelávanie.       

Monika Andreánska, MY, 3.12.2013

Rekonštrukciou budovy školy sa zvýši štandard procesu vzdelávania

Vlani v máji mesto Brezno podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok z Regionálneho operačného programu financovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, prioritná os 1.Infraštruktúra vzdelávania, opatrenie 1.1.Infraštruktúra vzdelávania na realizáciu projektu „Prestavba a nadstavba Základnej školy Pionierska 2, Brezno". Sprostredkovateľský orgán -Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR informoval žiadateľa - mesto Brezno listom zo dňa 26. septembra 2008 o tom, že žiadosť schválil s kódom ITMS NFP22110120320. Tým mohli 1. mája tohto roku (podľa schváleného časového harmonogramu projektu) začať stavebné práce na najväčšej a najvyhľadávanejšej breznianskej základnej škole. Bližšie o projekte nám porozprávala vedúca oddelenia rozvoja mesta a životného prostredia Mestského úradu Brezno Bc. Milada Medvedbvá.

Čo je hlavným cieľom projektu?
Cieľom projektu je skvalitnenie podmienok a zvýšenie úrovne pre realizáciu vzdelávacieho procesu rekonštrukciou a modernizáciou zariadenia základnej školy. Stavebno-technickými úpravami chceme dosiahnuť zvýšenie energetickej hospodárnosti zariadenia, a tým znížiť ekonomickú náročnosť, ako aj environmentálnu záťaž. Cieľom je aj vytvorenie kvalitného výchovno-vzdelávacieho procesu pre širokú skupinu užívateľov s ohľadom na rovnosť príležitostí a odstránenie nevyhovujúcich podmienok pre všetkých užívateľov. V akom stave sa nachádza Základná škola Pionierska 2 ?
Zariadenie školy má nevyhovujúci stavebno-technický a hygienický stav s nízkou energetickou hospodárnosťou. Dochádza k veľkým tepelným stratám, preto je nutné zateplenie a výmena okien, tiež sociálneho  a  hygienického  zariadenia. Opraviť tiež treba vnútorné rozvody, podlahy, ako aj oplotenie areálu, vybavenie si žiada modernizáciu. Priestory suterénu hlavnej budovy nie sú využívané, preto škola nespĺňa podmienky pre zvyšujúci sa štandard a kvalitu vzdelávania.
Ako sa zmení interiér a exteriér školy?
Rekonštrukciou hlavnej budovy školy, spojovacej chodby, družiny s jedálňou a oplotenia sa dosiahne skvalitnenie podmienok a zvýšenie úrovne na realizáciu vzdelávacieho procesu a zvýši sa bezpečnosť študentov. Nadstavbou v prístavbe učební vzniknú štyri nové učebne a zvýši sa štandard procesu vzdelávania. V suteréne hlavnej budovy sa vytvoria nové telocvične, vrátane sociálneho zariadenia a šatní, čím sa podporia športové aktivity a dosiahne sa zlepšenie hygienických podmienok. Obstaraním vnútorného vybavenia sa zvýši úroveň informatizácie všetkých užívateľov, a tým sa zlepší kvalita vzdelávania. Môžete vyčísliť sumu, ktorá predstavuje celkové výdavky? - Celkové oprávnené výdavky na realizáciu aktivít projektu predstavujú   sumu   1   749 330.60 eura, pričom výška nenávratného finančného príspevku je 1 661 864,07 eura, čo predstavuje 95 % z celkových oprávnených nákladov   na   realizáciu projektu.   Spolufinanco-vanie zo strany žiadateľa - mesta Brezna je 5 % z celkových    oprávnených nákladov. Realizácia aktivít projektu začala 1. mája 2009 a skončí 30. septembra 2010.
Bc. Milada Medveďová, Horehronie, 11.8.2009


Návrat na obsah